Kamarád mi při jednom sedánku v hospůdce pod nos strčil mobil s nalistovanými stránkami Čínského slevového E-Shopu WISH.COM (klasický čínský mumraj se vším možným)... Prý je to výborný obchod se vším možným a hlavně z jeho pohledu velmi levný....

(Dle informací se clo se začíná platit mimo EU od ceny zboží přez 594,- Kč)
Zajímavá vychytávka, že?

Ale k věci.... Po chvilce brouzdání jsem světe div se narazil na "neodolatelnou " nabídku a sice tuhle: https://www.wish.com/product/5bbff5f30da48704848baeab (jak jsem nedávno zjistil, odkaz už asi nefunguje - raději to stáhli... )
Jak už je z popisu u tabletu jasné čekal jsem nějáký menší podfuk.... Cena za takový kousek železa (8 jadrový procesor,6GB RAM, 128GB místa na disku, 2x SIM 4G LTE, 1x micro SD, atd....) byla fantastická, tak proč ne.... Prostě jsem objednal, zaplatil přez PayPal a čekal co se bude dít dál.... (Platba přez PayPal má tu výhodu, že můžete dát storno a peníze se vratí pokud to dorazí v nějaké rozumné době a zjistíte, že něco není v pořádku - prostě zastavíte převod a peníze se Vám vrátí na účet, má to ale nějaký časový rámec a tuto věc je nutné pečlivě sledovat v rámci smluvních podmínek PayPal...)
Asi za 3 týdny, krátce po vánocích dorazil balíček.... Rozbalil jem to, očekavaje nějakou maketu nebo cihlu... Ale tablet tam skutečně byl a k němu i menší hromádka drobného příslušenství - "smetí" (micro SD karta 64GB - No-Name, bezdrátová Bluethoot sluchátka - No-Name, USB nabíječka, neznámé kvality a bez hasícího přístroje, různé USB redukce na připojení kde-čeho). Vše nové, nepoužité a originál zabalené... Na první pohled žádné top produkty špičkové kvality ( mechanické provedení i materiály - žalostné), ale co by také člověk po číňanovy chtěl za nějákých 3.170,- Kč i s dopravou, že... Můj odhad je, že výrobní náklady té hromádky nepřesáhly ani 700,- Kč...
Přiznám se že tablet takových parametrů a s tak "inzerovanou silnou" hardwarovou výbavou jsem na našem trhu nenašel a hlavně ne za takovou cenu.... Ale skutečná pravda se vždycky skrývá tak trochu pod povrchem.... No a tak jsem samozřejmě testoval.....
Spěšně tedy, ale s veškerou patřičnou opatrností jsem zapnul a přikročil k testování, zda je vše skutečně tak jak výrobce nebo prodejce tvrdí (blokace GPS a SIM karet naprosto samozřejmá)... Pro naprostého laika - vše na první pohled odpovídalo inzerovaným parametrům... Realita v testech ale byla samozřejmě zcela jinde...
Na počátku mne trochu zarazilo,že po zapnutí je tablet již komplet nainstalován a nenabízí se mi režim klasického průvodce při prvním zpuštění jak bývá u podobných nových výrobků zvykem. Jazykově to bylo také v čínštině (což jsem zdatně přepnul po pár chvilkách do češtiny). No a po pár dalších testech a instalacích aplikaci nachystaných mnou předem na micro SD kartě, abych se zpočátku vyhnul zadávání citlivých informací do zařízení, které zatím neznám - jsem zjistil proč tomu tak je....

Tablet je totiž už od výrobce předinstalovaný a zároveň i (rootnutý) (přesněji řečeno hacknutý), což by znamenalo, že nový vlastník (pokud on má být rootem) může vlastně ovládat na tabletu úplně všechno a i na dálku.... Ale chyba lávky.... Kdo je totiž skutečně rootem (Administratorem a super-uživatelem) není v tomto případě úplně jasné.... Mě ale bylo hned jasné, že já to rozhodně nejsem....

Připojil jsem to přez testovací WiFi (pro podobné účely plus VPN zcela do hlubin darknetu) a narychlo vygenerované testovací účty k Internetu a v ten okamžik začal ten správný cirkus.....

Po vypnutí a novém zapnutí jsem okamžitě vypnul WiFi a zablokoval tentokrát veškerou komunikaci, nainstaloval antivir ESET a MallwareBytes a začal nový cirkus, vyrazně pomalejší s odstraňováním té havěti... Po odstranění toho co se stačilo stáhnout a nainstalovat, tam zůstaly 3 aplikace v jádře systému, které prostě (logicky) nejde odinstalovat ani vypnout (zjistil jsem, že tam byly už od data 15.11.2018 a v té době byl tablet ještě asi v Číně - respektive po objednaní ho někdo zapnul - nainstaloval a vypnul,zabalil atd.). Ty aplikace běží pod uživatelem root a na pozadí, tváří se jako zcela nezbytné, při pokusu o vypnutí se nahodí ihned znovu nebo to vypnutí rovnou zamítne. Prozkoumal jsem tedy zavaděč systému a oddíl pro reset do továrního nastavení, (tam kam mne to v rámci omezených práv pustilo), je to tam také.
Takže nepomůže ani obnova systému do továrního nastavení. Vzhledem k tomu, že tablet je tak trošku úplně NoName a seskládaný uvnitř z kde-čeho - nelze pro něj na Internetu ani najít žádný kompatibílní firmware nebo image, kterým by to šlo přeinstalovat (jeden špatný pokus a je z toho cihla). Prostě je to hacknuté již od výrobce nebo dodavatele, upravené tak aby se to nedalo v žádném případě odstranit a tudíž krajně nebezpečné a v podstatě nepoužitelné.... To o co všehno může člověk přijít si jistě dokážete v dnešní době představit.
Odložil jsem to do šuplíku - pochopitelně úplně vypnuté - zabalené v alobalu....

No aspoň jsem se něčím zase pobavil a zasmál.... Ale stejně mě to nedalo a tak jsem se chopil klávesnice a napsal technické podpoře E-Shopu pěkný dopis včetně přiložených screenshotů se situací na tabletu (schválně, jak se k tomu kluci šikmoocí v kravatách a obleku důstojných obchodníků nebo výrobců postaví)..... Spíš jsem čekal reakci mrtvých brouků.... Obratem mi odpověděl nějaký jejich poskok pro tyto účely - patrně z Indie - podle přezdívky v mailu i IP ve zdroji (velmi uctivě a téměř v anglickém koloniálním stylu), že pochopitelně o takových věcech a praktikách nic nevědí a mou stížnost předají nějakému jejich dodavateli ať se vyjádří.... Hned následující den přišla velká omluva - bez jakéhokoliv dalšího vysvětlení a sdělili, že mi právě vrátili veškeré peníze na účet a tím to pro ně tak nějak taktně končí, nic nemusím nikam posílat nebo vracet, budou rádi, pokud budu nadále "friend" a další nákup bude s vééélkou slevou....
Hezké..... Že???

Závěrem ..... Číňan to nechce nějak obsáhle komentovat (ví dobře o své hroudě másla na hlavě - jen číhá, zda budeme hloupější než on).... Peníze v tichosti vrátil, nadále se mile a vřele usmívá a tváří se jako velký kamarád a obchodní partner.... Je jen otázkou času, kdy se zase provalí další věc, ale to už asi patří k té orientální zdvořilosti...

Tak na sebe dávejte pozor a bděte!!!